Poniżej podaję dwa przepisy na jagodzianki- jedne tradycyjne, drugie w wersji fit. W obu przypadkach wychodzą puszyste, aromatyczne i smakowite :) . Wybór należy do Was :) .
Jagodzianki fitness
Składniki:
·
50 g masła
·
2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej + 2
łyżki na rozczyn
·
1/2 szklanki cukru brązowego + 1 łyżka na
rozczyn
·
2 łyżki cukru waniliowego
·
1/2 szklanki ciepłego mleka
·
1 jajko
·
1 żółtko (białko z jajka posłuży do posmarowania
jagodzianek)
·
35 g drożdży
·
skórka otarta z całej cytryny
Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, czekamy aż drożdże zaczną się topić.
Dorzucamy 2 łyżki mąki i ciepłe mleko. Za pomocą miotełki dokładnie mieszamy,
uważając, aby nie powstały grudki. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia.
W dużej misce mieszamy mąkę, cukry,
dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajko i żółtko, skórkę z cytryny oraz stopione i
nieco przestudzone masło. Całość dobrze wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie
odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcie- ciasto
musi podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na trzy
części. Każdą wałkujemy na cienki placek, wykrawamy kwadraty.
Farsz:
·
ok. 700 g borówek
·
2 łyżki
cukru
·
2 łyżki bułki tartej
Całość dobrze mieszamy. Nakładamy na każdy
kwadrat ciasta i formujemy jagodzianki- mogą mieć kształt prostokątny, lub
okrągłych bułeczek. Jagodzianki układamy na blasze do pieczenia wysmarowanej
masłem, czekamy aż wyrosną. Bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy ok. 17-20 minut w temp. 170
stopni, termoobieg.
Jagodzianki tradycyjne
Składniki:
·
50 g masła
·
2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki na rozczyn
·
1/2 szklanki cukru + 1 łyżka na rozczyn
·
2 łyżki cukru waniliowego
·
1/2 szklanki ciepłego mleka
·
1 jajko
·
1 żółtko (białko z jajka posłuży do posmarowania
jagodzianek)
·
35 g drożdży
·
skórka otarta z całej cytryny
Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, czekamy
aż drożdże zaczną się topić. Dorzucamy 2 łyżki mąki i ciepłe mleko. Za pomocą
miotełki dokładnie mieszamy, uważając, aby nie powstały grudki. Odstawiamy pod
ściereczką do wyrośnięcia.
W dużej misce mieszamy mąkę, cukry,
dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajko i żółtko, skórkę z cytryny oraz stopione i
nieco przestudzone masło. Całość dobrze wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie
odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcie- ciasto
musi podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na trzy
części. Każdą wałkujemy na cienki placek, wykrawamy kwadraty.
Farsz:
·
ok. 700 g borówek
·
2 łyżki cukru
·
2 łyżki bułki tartej
Całość dobrze mieszamy. Nakładamy na każdy
kwadrat ciasta i formujemy jagodzianki- mogą mieć kształt prostokątny, lub
okrągłych bułeczek. Jagodzianki układamy na blasze do pieczenia wysmarowanej
masłem, czekamy aż wyrosną. Bułeczki
smarujemy białkiem i posypujemy cukrem
perlistym. Pieczemy ok. 17-20 minut w temp. 170 stopni, termoobieg. Smacznego!
Jejku :) a zrobisz takie na 3 sierpnia? Te fitness oczywiście???Proszę
OdpowiedzUsuńOki :)
Usuń