Kalafior zapiekany pod beszamelem
Składniki:
·
1 kalafior
·
3 duże ziemniaki
·
2 ząbki czosnku
·
łyżka masła klarowanego
·
oscypek- 200 g
·
sól i pieprz do smaku
·
duża garść szczypioru
Kalafior gotujemy al dente, następnie albo
drobno siekamy, albo miksujemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i razem z
drobno posiekanym czosnkiem smażymy na patelni na łyżce masła klarowanego,
doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki dodajemy do kalafiora, dobrze mieszamy.
Dodajemy starty na grubych oczkach oscypek oraz posiekany drobno szczypiorek.
Całość jeszcze raz dobrze mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Na
sos:
·
2 łyżki masła
·
2 łyżki mąki
·
2 szklanki mleka
·
2 żółtka
·
sól
·
pieprz
·
świeżo starta gałka muszkatołowa
·
oscypek do posypania zapiekanek
Masło roztapiamy w garnku o szerokim dnie, dodajemy mąkę i robimy jasną
zasmażkę. Stopniowo zalewamy ją mlekiem, cały czas mieszając miotełką tak, by nie powstały nam grudki.
Kiedy sos zacznie gęstnieć dodajemy żółtka- w tym momencie musimy bardzo szybko
mieszać całą masę i uważać, aby nie powstała nam jajecznica. Kiedy żółtka już zostaną dobrze
rozprowadzone, doprawiamy sos solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką
muszkatołową.
Na dno kokilek wykładamy odrobinę sosu, następnie każdą szczelnie
wypełniamy farszem kalafiorowym. Na wierzchu ponownie wykładamy warstwę sosu i
posypujemy startym oscypkiem. Całość zapiekamy ok. 30-40 minut w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobieg. Smacznego!
Ech Ewcia, Ty artystko!!!!!!Zazdraszczam i tyle;)
OdpowiedzUsuń