Rolada borówkowa
Składniki
Na ciasto:
·
440 g herbatników
·
150 g masła
·
1/2 szklanki mleka
·
1/4 szklanki cukru
·
50 g białej czekolady
Herbatniki dokładnie kruszymy. Mleko z cukrem zagotowujemy,
dodajemy masło i czekoladę. Czekamy, aż powstanie jednolita płynna masa. Płynem
zalewamy pokruszone herbatniki i dobrze mieszamy. Tak powstałe ciasto
rozwałkujemy na papierze do pieczenia na jeden duży lub dwa mniejsze
prostokąty. Jeśli wybierzemy drugą opcję, otrzymamy dwie rolady i będzie nam je
łatwiej zwinąć.
Na masę:
·
200 g miękkiego masła
·
ok. 300-400 g borówek
·
150 g białej czekolady + łyżka masła+ 2 łyżki
mleka
·
600-700 g serka mascarpone
·
sok z jednej cytryny
·
2 śmietan fix
·
50 g uprażonych, posiekanych płatków migdałowych
Masło,
serek mascarpone, sok z cytryny i
śmietan fix ucieramy na gładką masę. Czekoladę razem z łyżką masła i mlekiem
roztapiamy nad kąpielą wodną. Nieco przestudzoną dodajemy do macy mascarpone i
jeszcze raz wszystko dobrze mieszamy.
Na
rozwałkowane ciasto wykładamy masę mascarpone, dokładnie ją rozprowadzamy po
całej powierzchni placka, pozostawiając od brzegów ok. centymetr czystego
ciasta - masa będzie nieco wypływała w trakcie rolowania. Na masę
wykładamy borówki. Wykorzystując papier,
na którym wałkowaliśmy ciasto, zwijamy roladę. Zawijamy ją ściśle w papier,
przekładamy na deseczkę i wstawiamy do lodówki, aż dobrze się schłodzi-
najlepiej na całą noc.
Po
tym czasie roladę wyjmujemy, obsypujemy migdałami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz