Toskański chleb ziemniaczany
Składniki:
·
75 g drożdży + łyżeczka cukru (w oryginalnym
przepisie ten składnik nie występuje)
·
500 g mąki pszennej
·
łyżeczka soli
Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżeczką cukru,
dodajemy pół szklanki ciepłej wody spod gotowania ziemniaków. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
miejsce na 20 minut. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, łączymy z mąką
i solą. Dodajmy wyrośnięty zaczyn i resztę wody spod gotowania ziemniaków.
Wyrabiamy ciasto- można podsypywać delikatnie mąką, ale starajmy się tego
unikać. Z wyrobionego ciasta formujemy okrągły bochenek chleba. Przekładamy do
miski posmarowanej odrobiną oliwy, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi
swoją objętość (ok. godziny). Chleb przekładamy na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia.
Na wierzchu możemy zrobić ozdobną kratkę lub posypać ulubionymi
ziarnami- ja wybrałam słonecznik. Pieczmy 35-40 minut, 200 stopni, funkcja
termoobieg. Smacznego!
wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBen
Dziękuję Ben :)
Usuń