niedziela, 28 lipca 2013

Lody na patyku sernikowo-borówkowe

Upały dają się nam we znaki . Na taką pogodę idealnym sposobem na ochłodę będą domowe lody. Dziś proponuję sernikowo- borówkowe. Naprawdę pyszne!

Lody na patyku sernikowo-borówkowe



Składniki:
·         500 g borówek
·         cukier do smaku- w zależności od słodkości owoców (6-7 łyżek)
·         500 g ricotty
·         250 g śmietanki kremówki + łyżka cukru waniliowego
·         sok z 1 cytryny


Borówki miksujemy z cukrem, dodajemy ricottę oraz  sok z cytryny i  jeszcze chwilę miksujemy. Kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym. Masę borówkową łączymy ze śmietanką. Przekładamy do maszynki do lodów- program godzinny lub wkładamy do zamrażalnika i miksujemy co pół godziny - 5-6 razy. Całość można rozlać do dużego pojemnika i chłodzić jeszcze w zamrażalniku, można też przełożyć  do specjalnych  foremek na lody z patyczkami. Smacznego!




Wskazówki:
1. Jeśli decydujemy się zrobić lody na patyku, musimy je dobrze zamrozić. Aby łatwo wyjąć je z formy, należy ją zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie.
2. Jeśli masę lodową mrozimy w dużym pojemniku, przed robieniem gałek należy lody wyjąć na ok. pół godziny z zamrażalnika.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)