Lody na patyku sernikowo-borówkowe
Składniki:
·
500 g borówek
·
cukier do smaku- w zależności od słodkości
owoców (6-7 łyżek)
·
500 g ricotty
·
250 g śmietanki kremówki + łyżka cukru
waniliowego
·
sok z 1 cytryny
Borówki miksujemy z cukrem, dodajemy ricottę
oraz sok z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Kremówkę ubijamy z
cukrem waniliowym. Masę borówkową łączymy ze śmietanką. Przekładamy do maszynki
do lodów- program godzinny lub wkładamy do zamrażalnika i miksujemy co pół
godziny - 5-6 razy. Całość można rozlać do dużego pojemnika i chłodzić jeszcze
w zamrażalniku, można też przełożyć do
specjalnych foremek na lody z
patyczkami. Smacznego!
Wskazówki:
1. Jeśli decydujemy się zrobić lody na patyku, musimy je dobrze zamrozić. Aby łatwo wyjąć je z formy, należy ją zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie.
2. Jeśli masę lodową mrozimy w dużym pojemniku, przed robieniem gałek należy lody wyjąć na ok. pół godziny z zamrażalnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz