Pełnoziarniste spaghetti z fasolą mamut i sosem orzechowo-sezamowym
Składniki:
·
1 łyżka tahini (pasty sezamowej)
·
3 łyżki masła orzechowego solonego
·
łyżka sosu sojowego ciemnego
·
4 łyżki wody spod gotowania fasoli i makaronu
·
sok z 1 cytryny
·
3 łyżki oliwy z oliwek
·
pieprz
·
ewentualnie sól
Mieszamy masło orzechowe i tahini, dodajemy
sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz wodę. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i
ewentualnie solą (masło orzechowe i sos sojowy są dość słone, więc ja potrawy
solą już nie doprawiam).
Ponadto:
·
1 duża czerwona papryka
·
600 g fasoli mamut
·
400 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
·
2 ząbki czosnku
·
garść czarnego sezamu
·
2 garście solonych i smażonych orzeszków
ziemnych
·
duży pęczek natki pietruszki
·
odrobina oleju do smażenia
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę.
Wrzucamy fasolę, po ok. 10 minutach gotowania do fasoli dorzucamy makaron. Gotujemy do momentu, aż makaron będzie al
dente.
Na patelni na odrobinie oleju smażymy
drobno posiekany czosnek, dorzucamy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę.
Smażymy do miękkości.
Na suchej
patelni podprażamy sezam.
Ugotowany makaron z fasolą przekładamy do
dużej miski, dorzucamy paprykę. Dodajemy sos,
mieszamy. Dodajemy sezam oraz
posiekane orzeszki ziemne. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i jeszcze raz
wszystko delikatnie mieszamy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz