Pełnoziarniste spaghetti z pistacjowym pesto
Składniki:
·
makaron spaghetti z semoliny z pełnoziarnistej
pszenicy twardej - opakowanie (500 g)
·
pistacjowe pesto (3-4 łyżki)
·
duża garść natki pietruszki
·
parę gałązek świeżej bazylii
·
garść obranych pistacji
·
1-2 garście parmezanu lub innego sera
·
ewentualnie 2-3 łyżki wody spod gotowania
makaronu
·
2-3 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente.
Łączymy z sosem z pesto (pesto mieszamy z oliwą). Aby pesto łatwiej
łączyło się z makaronem, można dodać do spaghetti trochę wody spod jego
gotowania. Dodajemy ser i dobrze
mieszamy. Posypujemy świeżą posiekaną pietruszką, bazylią oraz lekko
posiekanymi orzeszkami pistacjowymi. Zdobimy świeżymi ziołami i orzeszkami.
Smacznego!
Super przepisy na dania z makaronu można znaleźć na stronce, którą niedawno odkryłam tj http://obiading.pl . Nowa stronka a przepisy naprawdę super :) Zachęcam do korzystania - częste aktualki :)
OdpowiedzUsuń