Pieróg rusko-francuski
·
500 g ugotowanych ziemniaków
·
250 g chudego twarogu
·
2 duże cebule
·
odrobina oleju do smażenia
·
sól
·
pieprz
·
ciasto francuskie
·
1 jajko
Na
sos:
·
500 g pieczarek
·
cebula
·
100 g śmietany 18%
·
ok. 200 ml mleka
·
sól
·
pieprz
·
odrobina oleju
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez
praskę, to samo robimy z twarogiem. Cebulkę
siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy do masy
ziemniaczano-serowej, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dobrze mieszamy.
Przestudzoną masę wykładamy na płat ciasta
francuskiego- rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Ciasto z farszem
zwijamy wzdłuż dłuższego boku.
Przekładamy do foremki i formujemy kształt ślimaka. Ciasto nacinamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30-35 minut, temp. 200 stopni. Podajemy z sosem pieczarkowym lub kwaśną śmietaną,.
Przekładamy do foremki i formujemy kształt ślimaka. Ciasto nacinamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30-35 minut, temp. 200 stopni. Podajemy z sosem pieczarkowym lub kwaśną śmietaną,.
Sos-
oczyszczone pieczarki kroimy na pół. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na
oleju. Dorzucamy pieczarki. Chwilę smażymy, aż pieczarki puszczą sok. Zalewamy
śmietaną i mlekiem- za pomocą mleka sterujemy gęstością sosu. Całość dusimy do
uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!
zjadłabym
OdpowiedzUsuń