środa, 2 października 2013

Pieróg rusko-francuski

Dziś kuchnia fusion. Połączenie ciasta francuskiego i farszu a'la pierogi ruskie to szybkie, smaczne i sycące danie obiadowe. A jak ładnie wygląda! Do tego równie szybki i smakowity sos pieczarkowy i możemy zasiadać do stołu.

 Pieróg rusko-francuski


Składniki:
·         500 g ugotowanych ziemniaków
·         250 g chudego twarogu
·         2 duże cebule
·         odrobina oleju do smażenia
·         sól
·         pieprz
·         ciasto francuskie
·         1 jajko
Na sos:
·         500 g pieczarek
·         cebula
·         100 g śmietany 18%
·         ok. 200 ml mleka
·         sól
·         pieprz
·         odrobina oleju

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, to samo robimy z twarogiem. Cebulkę  siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy do masy ziemniaczano-serowej, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dobrze mieszamy.
Przestudzoną masę wykładamy na płat ciasta francuskiego- rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Ciasto z farszem zwijamy wzdłuż dłuższego boku.
Przekładamy do foremki i formujemy kształt ślimaka. Ciasto nacinamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem.  Pieczemy 30-35 minut, temp. 200 stopni. Podajemy z sosem pieczarkowym lub kwaśną śmietaną,.
 Sos- oczyszczone pieczarki kroimy na pół. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Dorzucamy pieczarki. Chwilę smażymy, aż pieczarki puszczą sok. Zalewamy śmietaną i mlekiem- za pomocą mleka sterujemy gęstością sosu. Całość dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!

1 komentarz:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)