Placki bakłażanowo-ogórkowe
·
bakłażan
· ziemniak
·
ogórek
·
jajko
·
2 łyżki mąki kukurydzianej
·
2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
łyżka otrąb owsianych
·
łyżka ziaren słonecznika
·
sól
·
pieprz
Bakłażana miksujemy, dodajemy startego na tarce o dużych
oczkach i odciśniętego z nadmiaru wody ogórka (ze skórką) oraz
ziemniaka. Dodajemy resztę składników, doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze
mieszamy. Na odrobinie oleju smażymy małe placuszki. Podajemy ze świeżym
ogórkiem, serem camembert czy kwaśną śmietaną. Możemy również usmażyć większe
placki i podać je z sosem na bazie camemberta.
Na sos:
·
kiełbasa 100-150 g
·
śmietana 18%- 100g
·
camembert - 100 g
·
olej do smażenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz