Winogronowy sernik z masłem orzechowym
Spód:
·
220 g herbatników
·
100 g miękkiego masła
·
2 łyżki brązowego cukru
·
duża łyżka masła orzechowego solonego
Herbatniki kruszymy albo w malakserze, albo
ręcznie za pomocą gocki. Dodajemy do nich masło, cukier i masło orzechowe-
całość dobrze mieszamy. Musimy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Całość
przekładamy do przygotowanej foremki - małej tortownicy.
Masa
serowo-winogronowa:
·
500 g winogron + kilka gron do dodania w całości
·
450 g twarogu np. Almette śmietankowy
·
100 g miękkiego masła
·
1 łyżka mąki pszennej
·
1 łyżka mąki ziemniaczanej
·
1 łyżeczka proszku do pieczenia
·
2 łyżki cukru waniliowego
500 g winogron blendujemy i przecieramy przez
sito. Owoce miksujemy z pozostałymi składnikami. Masę- wyjdzie dość rzadka, ale
właśnie taka powinna być- przelewamy na herbatniki. Do masy dodajemy połówki
wypestkowanych winogron. Pieczmy 50-60
minut, temp. 180 stopni. Smacznego!
Uwielbiam serniki a ten wygląda bardzo smakowicie !
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam do wypróbowania przepisu. :)
Usuńwygląda pysznie i orzeźwiająco
OdpowiedzUsuńJest przyjemnie wilgotny, nie za słodki i masz rację- orzeźwiający :) .
Usuń