Robiące wrażenie, choć tak naprawdę szybkie (jeśli chodzi o czas przygotowania) i proste danie. Dynia podobnej wielkości do mojej wystarczy jako danie obiadowe dla 4 osób. Można też kupić małe warzywa i każdemu biesiadnikowi zaserwować własną dynię. Oryginalne i jakże pogodne, a do tego jadalne naczynie! z aromatycznym, pożywnym farszem w środku :) .
Dynia faszerowana boczkiem
Składniki:
·
boczek 40
dag
·
kiełbasa ok. 30 dag
·
papryka czerwona
·
por
·
grana padano ok. 2 garści
·
2 ząbki czosnku
·
imbir ok. 1-2 cm
·
125 ml śmietany 18% - kwaśnej
·
2 jajka
·
gałka muszkatołowa
·
sól
·
pieprz
·
3 kromki razowego chleba ze słonecznikiem
Na patelni podsmażamy boczek pokrojony na
prostokątne kawałki, dodajemy do niego pokrojoną w krążki kiełbasę oraz pokrojoną
w paseczki paprykę. Dorzucamy pokrojonego w talarki pora oraz posiekany
czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem i
świeżym imbirem. Całość smażymy do miękkości.
Tak przygotowany farsz przekładamy do dyni.
Kromki chleba kroimy w kostkę. Na tej samej patelni, na reszcie wytopionego z
boczku tłuszczu przygotowujemy małe grzanki. Połowę z nich przekładamy do dyni,
część podamy jako dodatek do dyniowego dania.
W misce łączymy jajka ze śmietaną,
doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy garść sera. Tak
przygotowanym sosem zalewamy farsz. Dynię pieczemy w piekarniku do miękkości
miąższu. W przypadku mojej dyni była to godzina, temp. 180 stopni. Podajemy z
resztą sera, grzankami oraz sałatą.
Smacznego!
Wygląda super
OdpowiedzUsuńŚwietnie gotujesz , nie moge się oprzeć Twoim potrawom ... zacznę chyba gotować ????? hi hi dziękuję :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie gotujesz , nie moge się oprzeć Twoim potrawom ... zacznę chyba gotować ????? hi hi dziękuję :)
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję i zachęcam do gotowania! Trzymam kciuki :)
Usuń