Składniki:
·
500 g ugotowanej dyni
·
ok. 3/4 szklanki brązowego cukru
·
szczypta soli
·
2 jajka
·
1/2 szklanki oleju
·
3 łyżeczki proszku do pieczenia
·
125 g serka śmietankowego philadelphia light
·
skórka z 1 cytryny
Dodatkowo
·
śliwki
·
kostki czekolady deserowej o smaku wiśni
·
100 g miękkiego masła
·
łyżka jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
·
100 g białej roztopionej czekolady
·
sok z cytryny
Ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy ubite
białka i delikatnie mieszamy. Na dno foremek do muffinek (jeśli używamy
zwykłych foremek, wykładamy je papilotkami, silikonowych nie musimy wykładać).
wylewamy po łyżce ciasta. Do każdej muffinki wkładamy na środek śliwkę - w
miejsce pestki umieszczamy połowę kostki czekolady. Każdą śliwkę zalewamy
ponownie ciastem. Jeśli używamy małych foremek zamiast śliwek możemy użyć samą
czekoladę. Duże muffinki pieczemy ok. 30-35 minut, mniejsze 20 min. temp. 180
stopni, termoobieg. W miarę możliwości babeczki studzimy przy uchylonych
drzwiach piekarnika- dzięki temu nie opadną.
Małe babeczki zdobimy lukrem lub polewą-
masło ucieramy z roztopioną, nieco przestudzoną czekoladą, jogurtem i sokiem z
cytryny. Duże, ze śliwką obsypujemy jedynie cukrem pudrem. Smacznego!
bardzo smacznie wyglądają
OdpowiedzUsuńDzięki !
Usuńmasz piękny kształt paznokci :)
OdpowiedzUsuńEwa