Przepis został wybrany jako zwycięski w konkursie "Twój przepis na święta" https://www.facebook.com/olejrzepakowy/app_467939593270340 oraz opublikowany w gazetce "Prześlij przepis" numer 2/2014 http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/miesno-zurawinowy-zawijaniec-na-ostro-2
Mięsno-żurawinowy zawijaniec na ostro czyli pieczeń ze schabu z dodatkiem oleju rzepakowego
Składniki (na 2 rolady lub na 1 roladę i 6 kokilek):
·
70 dag zmielonego schabu
·
1 duża cebula
·
2 ząbki czosnku
·
duża garść świeżego tymianku
·
1 duża łyżka musztardy indiańskiej (z pomidorami)
·
200 g zmielonych orzechów włoskich
·
2 jajka
·
300 g suszonej żurawiny
·
2 bakłażany
·
2 cukinie
·
300 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
·
sól
·
pieprz
·
musztarda Dijon
Bakłażana i cukinię tniemy na długie
cienkie paski albo za pomocą mandoliny, albo noża. Każdy plater warzywa
smarujemy za pomocą pędzelka z jednej strony olejem rzepakowym. Posmarowaną
stroną kładziemy na patelnię grillową i chwilę smażymy- do momentu uzyskania
wyraźnych prążków.
Cebulkę i czosnek drobno siekamy,
przesmażamy na odrobinie oleju. Mięso
łączymy z orzechami, musztardą indiańską, żurawiną, rozbełtanymi jajkami,
przesmażoną cebulą i czosnkiem. Dodajemy listki świeżego tymianku oraz olej
rzepakowy- ok. 4 łyżki . Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Całość dobrze
wyrabiamy.
Ugrillowane plastry warzyw układamy na folii aluminiowej naprzemiennie tworząc kołderkę dla mięsa-
nimi zawiniemy roladę. Na warzywa układamy plastry boczku. Boczek smarujemy
musztardą dijon- jeśli lubimy na ostro, to dajemy jej sporo. Na boczek
wykładamy połowę mięsa - z podanych proporcji wyjdą dwie rolady. Za pomocą
folii aluminiowej zamykamy roladę, dokładnie owijamy i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy w folii ok. 50 minut.
Możemy też przygotować kokilki- każdą
smarujemy odrobiną oleju rzepakowego. Wyścielamy je
naprzemiennie plastrami cukinii i bakłażana - część, która wystaje za kokilkę
posłuży do zamknięcia całości. Na warzywa wykładamy boczek, smarujemy go
musztardą dijon. Wykładamy mięsny farsz- dobrze dociskamy i zamykamy za pomocą
wystających części bakłażana i cukinii. Pieczemy ok. 40 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz