Brownie malinowe
Składniki:
· 400 g masła
· 200 g gorzkiej czekolady
· 200 g czekolady mlecznej
· 5 jajek
· łyżka kawy rozpuszczalnej
· 2 łyżki ekstraktu waniliowego
· 2 szklanki
cukru waniliowego domowego
· 11/4 szklanki mąki pszennej
· 1 łyżka proszku do pieczenia
· szczypta soli
·
500 g malin
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Dużą blachę do
pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
Masło rozpuszczamy razem z czekoladą nad kąpielą wodną. Masę studzimy. W oddzielnej misce łączymy ze sobą jajka, kawę, wanilię i cukier. Lekko przestudzoną czekoladę łączymy z masą jajeczną. Całość studzimy.
Masło rozpuszczamy razem z czekoladą nad kąpielą wodną. Masę studzimy. W oddzielnej misce łączymy ze sobą jajka, kawę, wanilię i cukier. Lekko przestudzoną czekoladę łączymy z masą jajeczną. Całość studzimy.
W naczyniu łączymy przesianą mąkę, proszek do
pieczenia i sól. Stopniowo dodajemy do masy czekoladowej. Ciasto przelewamy do
foremki. Na wierzchu układamy maliny.
Ciasto pieczemy ok. 45 minut.Podajemy z cukrem pudrem i świeżymi malinami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz