Zapraszam!
Pieczony schab rozmarynowo-cytrynowy z kostką z prażonymi jabłkami grójeckimi i cykorią na miodzie pitnym
Składniki:
- schab z kością QAFP ok. 2 kg
- 2 ząbki czosnku
- dwie łyżki posiekanych świeżych igiełek rozmarynu
- skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- pół łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
- pół łyżeczki startego świeżego imbiru
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Łączymy ze sobą rozmaryn, skórkę z
cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, olej, sól, trawę cytrynową, imbir i pieprz. Mieszanką
nacieramy osuszony schab. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 90-95
minut. Podajemy z jabłkami i cykorią przygotowanymi na miodzie pitnym.
Prażone jabłka grójeckie z cykorią na miodzie pitnym:
·
2
jabłka grójeckie
·
2
cykorie
·
100
ml trójniaku
·
łyżeczka
podkarpackiego miodu spadziowego
·
sól
·
pieprz
·
rozmaryn
- garść drobno posiekanych igiełek
·
łyżka
oleju rzepakowego
Na patelni podgrzewamy olej. Dodajemy obrane i podzielone na
ósemki jabłka i pokrojone w pióra cykorie (uprzednio pozbawione gorzkiego rdzenia). Chwilę podsmażamy na dużym ogniu.
Następnie podlewamy miodem pitnym i jeszcze chwilę prażymy. Doprawiamy miodem, solą,
pieprzem i rozmarynem. Podprażone jabłka z cykorią serwujemy razem ze schabem. Do tak przygotowanego schabu z jabłkami i
cykorią idealnie pasują młode ziemniaki pieczone ze szczypiorkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz