Sernikowa tarta porzeczkowa
· 3 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej
· 2 żółtka
· 1 jajko
· 1 łyżka gęstej
kwaśnej śmietany 18%
· 200 g zimnego
masła
· szczypta soli
· 3/4 szklanki
cukru
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
skórka z połowy cytryny
·
2 łyżki ulubionego kremu czekoladowego
Ciasto- zagniatamy ciasto- mąkę łączymy z
cukrem, solą, skórką cytrynową i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, jajko
i śmietanę, dodajemy masło i szybko wyrabiamy jednolite ciasto. Chłodzimy w
lodówce ok. 2 godzin. Ciasto przekładamy
do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką dużej
formy na tartę. (Jeśli nasza foremka na tartę jest nieco mniejsza- ma
średnicę 26 cm, to z podanych proporcji oprócz tarty wyjdzie nam jeszcze 5-6
tartaletek. Tartaletek nie musimy uprzednio podpiekać- od razu wypełniamy
ciasto kremem i pieczemy ok. 30 minut.) Nakłuwamy
spód widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni. Spód ciasta
smarujemy kremem czekoladowym.
Masa serowo-porzeczkowa:
·
300 g mieszanki porzeczek czerwonych i czarnych
·
300 g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego - w temp.
pokojowej
·
3 jajka
·
1 1/4 szklanki domowego cukru waniliowego
·
100 g miękkiego masła
·
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
·
łyżka mąki pszennej
·
skórka z połowy cytryny
Porzeczki blendujemy. Masło ucieramy z cukrem na
puszystą masę, stopniowo dodajemy jajka oraz twaróg. Cały czas miksując
dodajemy mąkę ziemniaczają i pszenną. Dodajemy zmiksowane porzeczki oraz skórkę
cytrynową. Całość Przelewamy na podpieczony spód. Ciasto pieczemy ok. 30-35minut
temp. 180 stopni, termoobieg. Zdobimy świeżymi porzeczkami. Smacznego!
porzeczki!!uwielbiam!!
OdpowiedzUsuńWiem, wiem :p ;)
Usuń