Pełnoziarniste ptysie orkiszowe na oleju rzepakowym z czekoladowym kremem awokadowo-bananowym i masą porzeczkowo-serową
·
8 jajek
·
330ml wody
·
150 ml oleju
rzepakowego
·
szczypta
soli
·
2 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
szczypta
cukru
Wodę z olejem, solą i cukrem doprowadzamy do wrzenia.
Stopniowo dodajemy przesianą mąkę - zaparzamy ją, na niewielkim płomieniu.
Kiedy uzyskamy jednolitą masę, a mąka straci swoją surowość zdejmujemy z ognia.
Nieco studzimy. Do lekko przestudzonej masy dodajemy stopniowo po jednym jajku-
kiedy wmieszamy dokładnie jedno jajko dodajemy dopiero następne.
Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Ciasto przekładamy do rękawa
cukierniczego. Formujemy małe ptysie- pamiętając, by zachować odstęp między
poszczególnymi ciastkami. Pieczemy 25-30
minut, termoobieg, 220 stopni.
Na czekoladowy krem awokadowo-bananowy
·
2 dojrzałe awokado
·
4 banany
·
łyżka dobrego kakao
·
2 łyżki miodu spadziowego
Awokado rozdrabniamy z bananami na jednolitą masę.
Doprawiamy kakao i miodem.
Wystudzone ptysie przekrawamy na pół i wypełniamy
przygotowanym kremem. Dekorujemy cukrem pudrem.
·
500 g twarogu trzykrotnie mielonego w
temp. pokojowej
·
łyżka masła w temp. pokojowej
·
600 g porzeczek
·
3 łyżki mąki ziemniaczanej
·
odrobina mleka
·
1 szklanka cukru
· 3/4 szklanki miodu
Porzeczki
blendujemy z cukrem i miodem. Zagotowujemy. Mąkę rozrabiamy w odrobinie mleka.
Przelewamy ją do gotujących się porzeczek. Dokładnie mieszamy, aż masa
zgęstnieje. Masę studzimy. Masło ucieramy z twarogiem,
stopniowo dodajemy przestudzoną masę porzeczkową.
Gotowym kremem przekładamy ptysie. Pudrujemy, zdobimy porzeczkami. Smacznego!
Ps. Ptysie bez nadzienia możemy przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku nawet do tygodnia w temp. pokojowej.
Przepyyyyyszne :)
OdpowiedzUsuń