Rolada schabowa z młodymi
porami i chlebem prądnickim
Składniki:
·
schab 1,5 kg
·
3 młode pory
·
4 kromki chleba prądnickiego ChOG
·
sól
·
pieprz
·
łyżka musztardy węgierskiej
·
2 ząbki czosnku
·
duży pęczek koperku
·
100 g masła
·
olej rzepakowy do smażenia
Schab należy rozciąć na ładny prostokąt,
posolić i popieprzyć z obu stron. Pory kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy.
Na odrobinie oleju smażymy pory, pod koniec dodając czosnek, doprawiamy solą i
pieprzem. Chleb pozbawiamy skórek blendujemy. Do pokruszonego chleba dodajemy pory, mieszamy. Schab smarujemy musztardą, wykładamy równomiernie
farsz, rolujemy, zawiązujemy dratwą. Koperek drobno siekamy i ucieramy z
masłem. Obkładamy wierzch rolady. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg, 1 godzina na każdy kilogram mięsa. Roladę porcjujemy na grube plastry i serwujemy z upieczonymi młodymi ziemniakami ze szczypiorkiem i koperkiem (młode ziemniaki w mundurkach skrapiamy olejem rzepakowym, solimy, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem, pieczmy ok. 45 minut, podajemy posypane świeżym koperkiem). Smacznego!
pycha :) szkoda że ten chlebek w środku, a co to za chlebek ??
OdpowiedzUsuńDzięki farszowi z chlebka i porów schab jest wilgotny, a nie wysuszony :) . Chleb prądnicki to chleb żytni na zakwasie :) - tutaj więcej na ten temat :) http://www.trzyznakismaku.pl/produkty/chleb-pradnicki
Usuń