Pasztet z wędzonym kurczakiem i koperkiem
Składniki:
· duży kurczak
· 4 duże wędzone udka
kurczaka
· 0,6 kg
wątróbki drobiowej
· 2 marchewki
· pietruszka
· 2 liście
laurowe
· kilka ziaren
ziela angielskiego
· sól ok. 1
łyżki
· pieprz ok. 1
łyżeczki
· olej rzepakowy
do smażenia
· 1 bułka
pełnoziarnista namoczona w wywarze spod gotowania kurczaka
· gałka
muszkatołowa 2 łyżeczki
·
1/2 łyżeczki
ostrej papryki
·
kilka kropel
tabasco
·
śmietana 18% - 200 g
·
4 łyżki octu
balsamicznego
·
1/2 szklanki
oleju rzepakowego
· 6 jajek
· 7 łyżek wywaru
z gotowania kurczaka
· 2 pęczki koperku
·
1 cebula
Kurczaka razem z marchewką, pietruszką, liśćmi laurowymi, zielem angielskim
gotujemy do miękkości. Wystudzonego obieramy z kości. Wędzone udka również
pozbawiamy kości. Wątróbkę razem z pokrojoną w piórka cebulą smażymy na dobrze
rozgrzanym oleju rzepakowym. Mięso z kurczaka, udek, wątróbkę z cebulą,
marchewkę i pietruszkę mielimy dwukrotnie w maszynce. Do masy mięsnej dodajemy
namoczoną bułkę, śmietanę, olej, jajka, wywar z gotowania kurczaka oraz drobno
posiekany koperek. Doprawiamy solą, pieprzem, octem, tabasco, papryką oraz gałką muszkatołową.
Całość dokładnie wyrabiamy dłonią do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę
przekładamy do 2 silikonowych keksówek. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180
stopni, termoobieg.
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Serdecznie dziękuję i pozdrawiam :)
Usuń