Słodkie rożki filo z serem i owocami
·
ciasto filo 450 g -12 arkuszy
·
200 g masła
·
100 g brązowego cukru
·
1 łyżeczka cynamonu
·
500 g słodkiego sera typu włoskiego capri
·
skórka z cytryny
·
1 żółtko
·
łyżka cukru waniliowego
Brązowy cukier łączymy z cynamonem. Masło
topimy. Bierzemy arkusz ciasta, dokładnie smarujemy go masłem, posypujemy
mieszanką cukru i cynamonu, układamy na nim kolejny arkusz. Ponownie smarujemy
masłem i posypujemy cukrem. Czynności powtarzamy aż uzyskamy 4 warstwy ciasta.
Ostatnią warstwę również smarujemy masłem i posypujemy cukrem. Ciasto kroimy na
długie prostokąty - krótszy bok powinien mieć ok. 15 cm. Przy krótszym boku
wykładamy serek utarty z żółtkiem i cukrem waniliowym oraz skórką z cytryny. Na masie serowej układamy czarne porzeczki. Zwijamy
ciasto zamykając farsz na kształt trójkąta na całej długości prostokąta.
Wierzch smarujemy masłem, posypujemy brązowym cukrem z cynamonem. Czynności
powtarzamy do wykorzystania całego ciasta i farszu- z każdej partii 4 arkuszy
ciasta powinno wyjść nam po 3 rożki , a więc w sumie powinniśmy uzyskać 9
ciastek.
Rożki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 20 minut, temp. 200 stopni.
Rożki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 20 minut, temp. 200 stopni.
Czy takie caisto można samemu zrobic??
OdpowiedzUsuńMożna, ale bez specjalnych końcówek do wałkowania ciasta, ciężko jest uzyskać tak cienkie płaty ciasta, jakie możemy dostać w sklepie. Ciasto filo to praktycznie dwa składniki woda i mąka w proporcji na 1 część wody 3 części mąki, plus szczypta soli.
Usuń