Młode ziemniaczki z patelni z kiełbasą myśliwską, pistacjowo-pietruszkowym pesto na oleju rydzowym i wędzonym twarogiem solankowym
Składniki:
·
500 g młodych ziemniaków
·
400 g kiełbasy
myśliwskiej GTS
·
100 g wędzonego sera solankowego
·
duży pęczek szczypiorku
·
2 garście pistacji
·
ząbek czosnku
·
2 garście startego oscypka
ChNP
·
sól
·
pieprz
·
kilka łyżek oleju
rydzowego GTS - do uzyskania pożądanej konsystencji pesto
·
5 suszonych pomidorów
·
kilka listków bazylii
·
duży pęczek pietruszki
·
łyżka octu balsamicznego
·
olej rzepakowy do smażenia
·
2 garście rukoli
·
5 ogórków małosolnych
·
5 rzodkiewek
Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy w bardzo
cienkie talarki. Na patelni podgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy talarki ziemniaków oraz pokrojoną w plasterki
kiełbasę myśliwską i smażmy do miękkości
ziemniaków. W między czasie przygotowujemy pesto- miksujemy ze sobą bazylię,
pietruszkę, czosnek oraz suszone pomidory. Dodajemy oscypek, pistacje oraz
stopniowo cały czas miksując olej rydzowy. Doprawiamy solą, pieprzem i octem
balsamicznym.
Do ziemniaków dodajemy pokrojony
szczypiorek i jeszcze chwilę smażymy, aby stracił surowość. Dodajemy pesto, dokładnie
mieszamy. Dodajemy rukolę, pokrojone w talarki ogórki małosolne i rzodkiewki. Na
wierzch kruszymy wędzony twaróg solankowy. Podajemy gorące. Smacznego!
Pięknie wygląda, a nawet pachnie!
OdpowiedzUsuń:)))
Usuń