Wiśniowe lody na awokado bez jajek i mleka z sosem wiśniowym z dodatkiem Trójniaku
Składniki:
·
500 g wydrylowanych wiśni nadwiślańskich ChNP
·
3 duże awokado
·
200 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
·
pół szklanki podkarpackiego miodu spadziowego
ChNP
·
pół szklanki domowego cukru waniliowego
Na
sos:
·
400 g wydrylowanych wiśni nadwiślańskich ChNP
· 4 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego ChNP
·
łyżka masła
·
kieliszek Trójniaku
Pozbawione pestek wiśnie zasypujemy cukrem
waniliowym. Dodajemy podkarpacki miód spadziowy oraz miąższ z 3 awokado.
Dodajemy schłodzoną śmietankę. Całość dokładnie blendujemy. Mrozimy w maszynce
do lodów przez godzinę lub w zamrażalniku, pamiętając by po 30 minutach lody dokładnie zmiksować- czynność powtarzamy dwukrotnie. Lody podajemy w miseczkach- skorupkach po
awokado polane sosem wiśniowym.
Sos- wydrylowane wiśnie zalewamy miodem
spadziowym. Całość dusimy na małym ogniu do uzyskania konsystencji gęstego sosu-
może nam to zająć nawet do 30-40 minut. Pod
koniec gotowania dodajemy Trójniak i łyżkę zimnego masła. Całość jeszcze
chwilkę gotujemy. Lody możemy polać zimnym lub gorącym sosem.Na takie upały, jakie mamy ostatnio, zdecydowanie polecam pierwszą wersję :) .
Wyglądają tak smakowicie,że aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńBuziaki, Ben
:* buziaczki
Usuń