Placuszki z cukinii na mące żytniej pełnoziarnistej z bakłażanową pastą na kremie z prażonych migdałów
Składniki na pastę bakłażanową:
·
1 duży bakłażan
·
ząbek czosnku
·
2 łyżki oleju aromatyzowanej ostrą papryczką
·
kilka listków bazylii
·
1 łyżka kremu z prażonych migdałów
·
garść drobno posiekanych orzeszków ziemnych
solonych
·
kilka kropli tabasco
·
sól
·
pieprz
·
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
Bakłażana pokrojonego w kostkę oraz posiekany czosnek smażymy
do miękkości na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy kilka listków świeżej
bazylii, krem z migdałów, orzeszki - całość dokładnie blendujemy. Doprawiamy
pieprzem, tabasco i ewentualnie solą. Dodajemy łyżkę śmietany i dokładnie
mieszamy. Podajemy z plackami z cukinii.
Składniki na cukiniowe placuszki:
·
2 średnie cukinie
·
4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
·
garść podprażonych pestek dyni
·
2 jajka
·
sól
·
pieprz
·
łyżeczka suszonego tymianku
·
100 g wędzonego twarogu solankowego
·
olej rzepakowy do smażenia
Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Odsączamy z nadmiaru wody. Dodajmy mąkę, jajka, pokruszony twaróg, sól, pieprz,
tymianek oraz pestki dyni. Całość
dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym.Podajemy z pastą bakłażanową. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz