Czekoladowy torcik z bobu z sezamem, suską sechlońską i chałwową masą
Składniki:
- 500 g młodego ugotowanego bobu
- 100 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 3 jajka
- pól szklanki dark muscovado
- 2 duże łyżki dobrego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- pół szklanki miodu
- 2 garście posiekanej suski sechlońskiej - jedna garść do środka ciasta, druga do dekoracji
- 4 łyżki oleju rydzowego
- 2 garście prażonego sezamu
Ugotowany bób blednujemy na gładkie puree. Dodajemy śmietanę, olej, jajka, cukier, kakao, proszek do pieczenia, kawę oraz miód i całość dokładnie miksujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę owoce oraz uprażony na suchą patelnię sezam- delikatnie mieszamy. Masę przelewamy po równo do dwóch wysmarowanych masłem i wysypanych mąką tortownic o średnicy 17 cm. Pieczemy ok. 55-60 minut w temp. 180 stopni, do suchego patyczka. Studzimy.
Masa do przełożenia:
· 400 g sera trzykrotnie zmielonego
· 100 g chałwy
· 2 łyżki miodu
Ser w temp. pokojowej ucieramy z chałwą oraz miodem. Połową masy smarujemy jeden placek ciasta, przykrywamy drugim . Pozostałą masą wyzdabiamy boki i wierzch ciasta. Dekorujemy suską sechlońską. Smacznego!
Przepis znajdziecie w książce "Przepis na sukces z robotem kuchennym Kasia"- książce kucharskiej z oryginalnymi przepisami uczestników konkursu MPM
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz