Leśny deser z wiśnią nadwiślańską, borówką i miodową śmietanką z kruszonką andrutowo-ciasteczkową
Składniki na 2-3 desery:
·
200 g wiśni nadwiślańskiej ChNP pozbawionej pestek,
·
200 g borówek,
·
100 g malin,
·
50 g czerwonych porzeczek
·
50 g poziomek
·
4 łyżki podkarpackiego
miodu spadziowego ChNP
·
2 łyżki stewii
·
łyżka mąki ziemniaczanej
·
4 łyżki zimnej wody
·
andruty kaliskie ChOG 15 szt. (3 opakowania)
·
200 g ciasteczek z orzechów laskowych
·
200 ml zimnej kwaśnej gęstej śmietany 18% + podkarpacki
miód spadziowy ChNP do smaku (ok.2 łyżek)
Kilka owoców odkładamy do dekoracji.
Pozostałe blendujemy z miodem oraz stewią. Całość zagotowujemy i zagęszczamy
łyżką mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie zimnej wody. Cały czas
mieszamy do momentu aż owocowa masa zacznie gęstnieć. Studzimy i schładzamy w
lodówce. Śmietanę słodzimy miodem podkarpackim. Ciasteczka oraz andruty kruszymy
na drobne kawałeczki- do uzyskania kruszonki. Na dno pucharków wykładamy połowę kruszonki ciasteczkowo-andrutowej.
Zalewamy ją leśnym budyniem (do ok. połowy pucharków/ kieliszków). Następnie
wykładamy po czubatej łyżce śmietany. Na śmietanę dajemy jeszcze 1-2 łyżki
owocowego budyniu. Deser dekorujemy kleksem pozostałej śmietany, pozostałą
kruszonką andrutowo-ciasteczkową oraz świeżymi owocami. Podajemy od razu, żeby kruszonka zachowała swoją chrupkość. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz