Łosoś w marynacie z kafiru z amarantusem ze smażonymi kiełkami, pistacjami i czarnym sezamem
Składniki :
· 2 dzwonka łososia
· 10 łyżek oleju rzepakowego
·
garść liści kafiru
·
sól
·
pieprz
·
cytryna
·
1/2 szklanki amarantusa
·
szklanka wywaru warzywnego domowego
·
200 g kiełków na patelnię (fasoli Mung,
cieciorki, soczewicy zielonej i brązowej)
·
średni ogórek małosolny
·
2 garście obranych pistacji
·
garść czarnego sezamu
Liście kafiru zalewamy na noc olejem.
Następnego dnia za pomocą pędzelka smarujemy dzwonka łososia aromatyzowanym
olejem z każdej strony, solimy i pieprzymy. Grillujemy na patelni z obu stron- czas zależy od grubości ryby, pamiętajmy jednak, żeby jej nie wysuszyć.
Ziarna amarantusa zalewamy wywarem i gotujemy
do miękkości ok. 20 minut. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki aromatyzowanego
oleju, dodajemy kiełki i sezam i smażymy
ok. 5 minut na niedużym ogniu. Do kiełków dodajemy ugotowany amarantus.
Dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojonego w zgrabną kostkę ogórka małosolnego
oraz lekko posiekane pistacje. Na
talerzu układamy amarantusową sałatkę, obok łososia. Podajemy z cząstkami
cytryny, skrapiamy olejem aromatyzowanym kafirem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz