Wątróbka w czerwonych porzeczkach z mini cebulkami i batatowymi kluseczkami
Składniki:
·
30 dag wątróbki drobiowej
·
2 łyżki oleju rzepakowego
·
2 duże garście czerwonych porzeczek
·
10 małych
cebulek
·
mała czerwona papryka
·
pęczek natki pietruszki
·
sól
·
pieprz
Wątróbkę oczyszczamy z błon i żył,
płuczemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy na nim wątróbki z
każdej strony na złoty kolor. Przekładamy do garnka.
Porzeczki oczyszczamy, myjemy i suszymy.
Paprykę pozbawiamy gniada nasiennego i drobno kroimy. 5 cebulek kroimy w piórka. Pozostałe 5 zostawiamy w
całości. Na pozostałym na patelni
tłuszczu po obsmażaniu wątróbek obsamażamy porzeczki, cebulę i paprykę. Warzywa
i owoce przekładamy do wątróbki. Całość podlewamy niedużą ilością wody i dusimy
pod przykryciem ok. 15 minut. Pod koniec oprószamy solą i pieprzem. Na talerzu
dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Podajemy z kluseczkami
batatowymi. Smacznego!
KLUSKI:
- 1 batat
-3 łyżki- mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- sól do smaku
Batata gotujemy do miękkości. Następnie
tłuczemy na puree, zagęszczamy mąką, doprawiamy solą. Gotujemy w dużej ilości
osolonej wody formując łezki za pomocą 2 łyżeczek. Kiedy kluski wypłyną na
powierzchnię wody, od razu je odcedzamy. Smacznego!
Uwielbiam wątróbkę, ale w takiej wersji jeszcze się z nią nie spotkałam, wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuń