Pieczone roladki z dorsza w żółtej cukinii z porem i pomidorową salsą
Składniki:
·
filet dorsza ze skórką
·
duża podłużna żółta cukinia
·
2 pomidory
·
mała cebulka
·
sól
·
pieprz
·
6 łyżek oleju
rzepakowego
·
pół łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
·
1 cm świeżego imbiru startego na tarce o
drobnych oczkach
·
łyżeczka octu jabłkowego
·
por
Dorsza myjemy, osuszamy. Porcjujemy na
podłużne kawałki wielkością zbliżone do plastrów cukinii. Każdy kawałek solimy
i pieprzymy. Z cukinii wykrawamy podłużne cienkie plastry- solimy je i
odkładamy na chwilę, żeby zmiękły. Parę liści pora zalewamy wrzątkiem, żeby
stały się bardziej elastyczne. Wykrawamy z nich wstążki, którymi zwiążemy
roladki. Pozostałą część pora kroimy w małą kostkę i przesmażamy na łyżce
oleju.
Cebulkę drobno siekamy i solimy, odstawiamy
na parę minut, żeby lekko się zamarynowała. Pomidory filetujemy, kroimy w
kostkę. Dodajemy do nich cebulkę. 3 łyżki oleju mieszamy ze świeżym imbirem,
trawą cytrynową, solą i pieprzem. Marynatą zalewamy pomidorki z cebulą.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy w szczelnym pojemniku to zamarynowania do
lodówki.
Przystępujemy do rolowania ryby- na desce
układamy zachodząco 3 plastry cukinii,
na cukinii kawałek dorsza. Na szerszym brzegu układamy łyżeczkę pora, całość
dokładnie, delikatnie zwijamy. Związujemy tasiemkami z pora. Tak postępujemy aż
do wyczerpania składników. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, delikatnie
sprawiamy je olejem. Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg ok. 20 minut.
Podajemy ze schłodzoną salsą pomidorową. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz