Ziołowo cytrynowy kurczak z kukurydzą i pieczonymi młodymi ziemniakami z rozmarynem
Składniki:
·
1 duży wiejski kurczak
·
8 łyżek oleju rzepakowego
·
łyżka suszonego tymianku
·
łyżka suszonego rozmarynu
·
łyżka soli
·
łyżeczka pieprzu
·
skórka otarta z dużej cytryny
·
kukurydza -2 kolby- ugotowane al dente
·
młode ziemniaki + olej rzepakowy + sól morska +
suszony rozmaryn
6 łyżek oleju łączymy z tymiankiem,
rozmarynem, solą, pieprzem i skórką z cytryny. Osuszonego kurczaka dokładnie
nacieramy marynatą - wmasowujemy ją w skórę, pod skórką oraz w środku kurczaka.
2 łyżki oleju łączymy z ziarnami kukurydzy- ewentualnie doprawiamy solą i
pieprzem. Farszem wypełniamy wnętrze kurczaka, sznurujemy dokładnie
wykałaczkami i dratwą. Związujemy nóżki - ja użyłam specjalnych silikonowych
sznureczków. Kurczaka układamy na kratce piekarnikowej. Umieszczamy w
piekarniku rozgrzanym do 240 stopni, termoobieg na 15 minut- żeby skórka się
zezłociła. Po 15 minutach zmniejszamy
temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 80-90 minut, spryskując
kurczaka od czasu do czasu olejem rzepakowym.
Na 45 minut przed wyjęciem kurczaka
dokładamy pokrojone w ćwiartki młode ziemniaki spryskane olejem i posypane solą
morską i rozmarynem.
Kurczaka podajemy w towarzystwie pieczonych
ziemniaczków. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz