Ucierane ciasto chałwowo-ziemniaczane z borówkami
·
1 szklanka
mąki ziemniaczanej
·
2 łyżki
cukru waniliowego
·
5 jajek
·
1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
·
200 g kwaśnej śmietany 18%
·
150 g masła
·
3/4 szklanki
brązowego cukru
·
100 g chałwy
·
borówki
·
skórka z
cytryny
·
75 g płatków
migdałowych
Masło ucieramy z cukrem brązowym i waniliowym oraz
chałwą na puszystą masę. Stopniowo
dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz jajka. Dodajemy śmietanę
i skórkę z cytryny i całość dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do
tortownicy wysmarowanej masłem u wysypanej mąką. Na wierzchu układamy borówki,
posypujemy migdałami. Pieczemy ok. 90 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Smacznego!
Z dodatkiem chałwy musiało smakować zupełnie wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuń