Kolejnym polskim górskim
serem jest bundz (czy bunc) od 2005 roku wpisany na listę produktów
tradycyjnych. Twaróg ten wytwarzany jest
z mleka owczego. Pierwszy etap wytwarzania przebiega tak samo, jak produkcja
oscypków. Skrzep serowy jest parzony przez kilka minut w temp. ok. 70 stopni Celsjusza,
następnie jest odcedzany na płótnie. Ser ma delikatny, łagodny, kremowy smak .
Na Krupówkach często nazywany polską
mozzarellą, w smaku i konsystencji nie jest gorszy od swojej włoskiej koleżanki. Doceniajmy więc to,
co polskie i jak najczęściej sięgajmy po nasze dobre, polskie sery. Jeśli więc
w ramach wakacyjnych podróży odwiedzimy Podhale, zakupmy zapas dobrych serów i
wyczarujmy z nich coś pysznego.
Moja dzisiejsza propozycja to połączenie dobrych polskich
składników z kuchnią włoską. Zapraszam!
Tarta z bundzem, oscypkiem i pomidorami
- 2 łyżki pesto pietruszkowo-pistacjowego
- bundz 200 g- oscypek ok. 150 g
- kilka plastrów marynowanej papryki
- 1 pomidor
- kilka listków świeżej bazylii
- pieprz
Kwadratową foremkę 22 X 22 cm lub formę na tartę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Foremkę wylepiamy płatem ciasta francuskiego. Boki smarujemy rozbełtanym jajkiem i przyklejamy uformowany z pozostałego ciasta rant. Rant zdobimy za pomocą noża i smarujemy resztą jajka. Przygotowany spód tarty smarujemy równomiernie pesto. Bundz i oscypek kroimy w plastry o zbliżonej wielkości. Plastry serów układamy naprzemiennie na cieście. Pomiędzy plastry serów układamy listki bazylii, plastry pomidorów i papryki. Całość doprawiamy pieprzem. Zapiekamy ok. 30-35 minut temp. 200-220 stopni. Podajemy z listkami świeżej bazylii.
Bundz to jeden z moich ulubionych serów, piszę się na tą tartę!
OdpowiedzUsuń