Zamykane babeczki Almette z owocowym, kasztanowym i awokadowym kremem
Składniki
- 200 g masła
- 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 150 g Almette śmietankowy
- 100 g kwaśnej gęstej śmietany
- pół szklanki cukru waniliowego
- żółtko
- szczypta soli
Krem
·
150 g
Almette z wiśnią i żurawiną lub 150 g Almette Gruszka z Jabłkiem
·
Awokado (koniecznie dojrzałe) +
150 g Almette śmietankowe + 1- 1,5 łyżki cukru pudru
·
krem z
kasztanów 250 g + 150 g Almette śmietankowe+ łyżka mąki ziemniaczanej
Zagniatamy ciasto- mąkę wymieszaną z solą i cukrem siekamy z
zimnym masłem. Kiedy powstanie kruszonka dodajemy Almette śmietankowy, śmietanę i żółtko -
szybko zarabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Ciasto dzielimy na dwie części – 2/3 ciasta przeznaczamy na
wylepienie foremek na babeczki, 1/3 na zamknięcia babeczek. Ciastem wylepiamy
nieduże foremki wysmarowane masłem i wysypane mąką. Z 1/3 cienko rozwałkowanego
ciasta wycinamy krążki.
1/3 babeczek
faszerujemy Almette z wiśnią i żurawiną lub Almette Gruszka z Jabłkiem.
Babeczki zamykamy krążkami ciasta- dokładnie
dociskamy brzegi, żeby podczas pieczenia babeczki się nie pootwierały.
Pośrodku babeczki nakłuwamy patyczkiem. Postępujemy tak ze wszystkimi
babeczkami, z tym że 1/3 faszerujemy Almette śmietankowym wymieszanym z awokado i cukrem pudrem, a
kolejną 1/3 babeczek - Almette śmietankowym wymieszanym z kremem z kasztanów i łyżką mąki
ziemniaczanej.
Z ciasta możemy też przygotować ciasteczka, które następnie
przełożymy przygotowanymi masami- pamiętajmy jednak, że do masy kasztanowej dodajemy mąkę, więc jeśli wybieramy opcję przygotowania ciasteczek, pomińmy ten składnik w masie.
Babeczki (czy ciasteczka) pieczemy ok. 25-30 minut, temp. 180
stopni, termoobieg. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz