Zapraszam na pyszny i szybki do przygotowania deser - jesienną paschę jabłkowo-gruszkową, która jest doskonałym dowodem na to, że pascha- a raczej wariacja na jej temat - nie musi być jedynie deserem wielkanocnym.
Jesienna pascha jabłkowo-gruszkowa w figach
Składniki:
·
300 g gładkiego serka twarogowego jabłkowo- gruszkowego
·
1 żółtko
(jajo uprzednio sparzamy gorącą wodą)
·
50 g miękkiego
masła
·
2 łyżki
cukru pudru
·
łyżeczka ekstraktu
waniliowego
·
1 łyżka
miodu malinowego
·
30 g
zmielonych migdałów
·
1 łyżeczka
żelatyny + odrobina gorącej wody do jej rozpuszczenia
· garść
kandyzowanej skórki pomarańczowej
· garść suszonej żurawiny
·
skórka
otarta z 1 cytryny
·
2 figi
Żelatynę
rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. Masło ucieramy z cukrem pudrem i miodem,
dodajemy żółtko i porcjami owocowy serek. Perfumujemy ekstraktem z wanilii. Dodajemy
mielone migdały i dobrze mieszamy. Do żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej ,
dobrze mieszamy i przelewamy do pozostałej masy. Dodajemy bakalie, skórkę
cytrynową i delikatnie mieszamy.
Figi obieramy
i kroimy w cienkie plasterki.
Szklaną
filiżankę lub miseczkę wykładamy folią spożywczą lub gazą. Boki i dno wykładamy
dekoracyjnie figami, przelewamy masę serową. Deser wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie
wykładamy na dekoracyjny talerz lub paterę, ściągamy folię lub gazę.
Smacznego!
Dla mnie pascha to jednak Wielkanoc, ale takiej nie potrafiłabym się oprzeć :)
OdpowiedzUsuń