Serowe placuszki kukurydziano-ziołowe
Składniki
·
0,5 szklanki mąki
·
jajko
·
150 g serka Almette z bazylią
·
3-4 łyżki
mleka (nim regulujemy gęstość placuszków- ciasto powinno być dość gęste)
·
łyżka oleju rzepakowego
·
ziarna z 1ugotowanej kolby kukurydzy
·
pół łyżeczki soli
·
pęczek natki pietruszki
·
pół łyżeczki proszku do pieczenia
·
olej rzepakowy do smażenia
Dip:
·
150 g serka Almette jogurtowy
·
100 g kwaśnej śmietany 18%
·
sól
·
ząbek czosnku
dodatkowo- pomidorki koktajlowe
W misce łączymy ze sobą mąkę, sól, proszek
do pieczenia. Dodajemy jajko, mleko, olej, Almette z bazylią i dokładnie
mieszamy. Ciasto musi być dość gęste. Dodajemy ziarna kukurydzy i drobno
posiekaną natkę. Całość dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na rumiano z obu
stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na
ręczniku papierowym. Podajemy z dipem czosnkowo-jogurtowym i pomidorkami koktajlowym.
Dip- łączymy ze sobą Almette jogurtowy z kwaśną śmietaną, dodajemy przeciśnięty ząbek
czosnku. Doprawiamy solą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz