Serowa tarta dyniowo-pomidorowa na kruchym spodzie z chrupkiego pieczywa
Składniki:
·
170 g chrupkiego pieczywa orkiszowego
· niepełne pół szklanki oleju spod suszonych pomidorów
· ok.15 suszonych pomidorów z oleju
·
sól
·
pieprz
·
300 g Almette pomidory dojrzewające w słońcu
·
jedna mała okrągła dynia
·
pestki dyni- 2 garście
· 2 pętka kiełbasy myśliwskiej
·
olej spod suszonych pomidorów do skropienia
dyni
Chrupkie pieczywo miksujemy z olejem spod
suszonych pomidorów i suszonymi pomidorami do uzyskania kruszonki o
konsystencji mokrego piasku. Taką kruszonką wylepiamy formę do tart wysmarowaną
masłem i wysypanej mąką. Spód smarujemy serkiem Almette pomidory dojrzewające w
słońcu. Dynię obieramy ze skórki, pozbawiamy miąższu i pestek. Wykrawamy cienkie łódeczki. Układamy je
koncentrycznie na spodzie. Pomiędzy plastry dyni układamy cienkie plasterki
kiełbasy. Tartę posypujemy pestkami dyni. Całość delikatnie skrapiamy olejem spod
suszonych pomidorów, solimy i pieprzymy. Tartę pieczemy w temp. 180 stopni,
termoobieg ok. 35 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz