Słodkie serowe pieczarki i muchomorki
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 150 g miękkiego masła
- 150 g serka Almette Fruit z gruszką i jabłkiem
- płaska łyżeczka sody do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z jednej cytryny
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- ciemne kakao
- pusta butelka
- 150 g serka Almette Fruit wiśnia z żurawiną + 2 łyżki soku z wiśni + łyżka mleka w proszku
- biały cukrowy pisak lub roztopiona biała czekolada
Masło, Almette i cukier ucieramy na puszystą masę. W
oddzielnej misce łączymy składniki suche- mąki, sodę, sól, cynamon.
Do masy serowej dodajemy jajko i składniki suche- dokładnie wyrabiamy dłonią
dodając pod koniec cytrynową skórkę.
Z ciasta odrywamy kulki wielkości orzecha
włoskiego. Gwint butelki maczamy w kakao i natykamy go na każdą kulkę ciasta tak, by utworzył nam nóżkę grzybków. Gwint delikatnie wyciągamy z ciasteczek. Grzybki układamy do góry nogami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 15 minut, temp. 180 stopni.
Część ciastek pozostawiamy białe- jako pieczarki, a połowę
dekorujemy na muchomorki. Almette fruit łączymy z sokiem z wiśni i mlekiem
w proszku. Kremem delikatnie smarujemy kapelusze ciasteczek.
Cukrowym pisakiem lub roztopioną czekoladą robimy kropeczki na
kapeluszach. Ciasteczka układamy w koszyku z pałąkiem wyłożonym papierem do pieczenia. Słodka niespodzianka gotowa. Smacznego!
Cudo! Myślałam, że to prawdziwe pieczarki!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń