Drożdżowy placek pod serową pierzynką ze śliwkami i kruszonką na bazie masła orzechowego
·
2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki na zaczyn
·
1/2 szklanki mleka
·
8 łyżek cukru waniliowego
· 1/2 szklanki oleju
·
2 jajka
·
30 g drożdży
·
szczypta soli
masa
serowa:
·
600 g gładkiego twarogowego serka jogurtowego/ ewentualnie twarogu trzykrotnie zmielonego
·
200 g miękkiego masła
·
niepełna szklanka cukru
·
1 jajko
·
2 łyżki mąki ziemniaczanej
·
1/2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
·
ok. 300 g wypestkowanych śliwek
Kruszonka:
· 1/2 szklanki
mąki pszennej
·
200 g masła orzechowego solonego
·
pół szklanki cukru
Zaczyn- drożdże ucieramy z łyżką cukru, zalewamy ciepłym
mlekiem, dodajemy 2 łyżki mąki. Gładką masę odstawiamy pod przykryciem w ciepłe
miejsce na ok. 10 minut.
Jajka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy zaczyn, mąkę,
szczyptę soli, olej i zagniatamy jednolite ciasto. Pozostawiamy w ciepłym
miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją obiętość.
Masa serowa- masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy serek, jajko, mąkę ziemniaczaną i trawę cytrynową.
Kruszonka- mąkę z masłem orzechowym i cukrem rozcieramy do uzyskania
grudek.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (22 na 22 cm) wysmarowanej
masłem i wysypanej mąką. Na ciasto wykładamy wypestkowane śliwki skórką do dołu,
następnie zalewamy je serową masą. Na masę wykładamy przygotowaną kruszonkę.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, termoobieg 45 minut,
następnie w temp. 180 stopni 15 minut. Po tym czasie temp. zmniejszamy do 120
stopni i trzymamy jeszcze 15 minut. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach
piekarnika. Smacznego!
Wspaniały placek, bardzo smakowicie wygląda, a ja uwielbiam drożdżowe. Zapisuję sobie. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuń:) Pozdrawiam.
UsuńMmm, ależ pyszności serwujesz :)
OdpowiedzUsuń