Mini torciki Almette z imbirem i śliwką
Składniki na 2 mini torciki
·
10 herbatników pełnoziarnistych
·
4 łyżki oleju
·
łyżka zimnej wody
·
łyżeczka brązowego cukru
·
łyżeczka kakao
·
150 g serka Almette śmietankowego
·
łyżka cukru waniliowego
·
2 łyżki miodu malinowego
·
szczypta imbiru mielonego
·
kandyzowany imbir
·
2 duże śliwki
·
Herbatniki tłuczemy pałką na okruszki, dodajemy do nich
olej, wodę, cukier brązowy i kakao i wyrabiamy na gładką masę. Rozsmarowujemy
ją na papierze do pieczenia na kształt prostokąta. Almette ucieramy z miodem
malinowym, cukrem waniliowym i mielonym imbirem. Masę delikatnie rozprowadzamy
na herbatnikowym prostokącie. Za pomocą papieru do pieczenia zwijamy ciasto jak
roladę z tym wyjątkiem, że wzdłuż krótszego boku. Zawijamy w papier i przekładamy do zamrażalnika
na dosłownie 15 minut. Po tym czasie ciasto kroimy na dwie części. Każdą
wykładamy na talerzyk tak, by przekrój rolady znajdował się na górze i był
ładnie widoczny. Dekorujemy plasterkami śliwek i kandyzowanym imbirem.
Smacznego!
proste i a wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuń