Smakiem tego pysznego ciasta cieszyłam się wraz z bliskimi ponad półtora miesiąca temu, ale jeśli macie jeszcze dobre, soczyste jeżyny, możecie przygotować je w najbliższym czasie. Szczerze polecam - jest lekkie i orzeźwiające.
Piętrowy przekładaniec jeżynowy
Składniki na ciasto:
· 600 g mąki pszennej
· 250 g zimnego masła
· 200 g cukru pudru
· 1 łyżeczka proszku do
pieczenia
· 100 g kwaśnej, gęstej
śmietany 18%
· 100 g serka
śmietankowego
· skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowujemy
ciasto- na blat wysypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier
puder- mieszamy. Dodajemy masło i całość dokładnie siekamy. Dodajemy śmietanę,
serek i skórkę cytrynową. Szybko zarabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4
równe części. Każdą pieczemy ok. 30 minut, termoobieg 180 stopni (tortownica o
średnicy 26 cm, wysmarowana masłem i wysypana mąką, ciasto przed włożeniem do
piekarnika nakłuwamy widelcem).
Masa jeżynowa:
1 kg jeżyn
ok. 250-300 g cukru - ilość cukru zależy od tego, jak słodkie mamy owoce
3 budynie śmietankowe
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
4 żółtka
1 szklanka mleka
500 g serka jagodowego
1 kg jeżyn
ok. 250-300 g cukru - ilość cukru zależy od tego, jak słodkie mamy owoce
3 budynie śmietankowe
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
4 żółtka
1 szklanka mleka
500 g serka jagodowego
ok. 700 g jeżyn do dekoracji
Jeżyny i cukier
dobrze blendujemy, a następnie zagotowujemy. Proszek budyniowy, mąkę oraz
żółtka łączymy z mlekiem - najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas
unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się jeżyn. Chwilę
gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając,
aby nie przypalić owocowego budyniu.
Całość odstawiamy do wystudzenia. Zimny budyń stopniowo dodajemy do serk.
Masę dzielimy
na 4 równe części. Przekładamy nią wystudzone placki ciasta. Ostatnią częścią
masy wykańczamy wierch i boki. Układamy świeże jeżyny. Dekorujemy świeżą miętą.
Ciasto podajemy schłodzone, kiedy placki ciasta nieco nawilgną. Smacznego!
U mnie niestety jeżyn już nie ma... A szkoda, bo ciacho wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńPiękny przekładaniec i z pewnością pyszny!!
OdpowiedzUsuń