Śledzie w czosnkowo-ziołowym sosie serowo-porzeczkowym z trawą cytrynową i granatem na pumperniklu
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych a la matjas (namoczone przez noc w wodzie)
- 250 g serka Arla apetina czosnek i zioła-2 opakowania
- sól
- pieprz
- czerwona cebula
- 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (domowego lub jak najlepszej jakości kupnego)
- 1-2 cm świeżo startego imbiru
- łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka chrzanu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
-1/4 szklanki mleka 0,5% tłuszczu
- ziarna z jednego owocu granatu
- kilka małych kromek pumperniklu
- zielony pieprz z
marynaty
- liście sałaty do podania
- cytryna do podania
Cebulkę drobno kroimy, solimy i odstawiamy do
zamarynowania. Filety śledziowe osuszamy. W rondelku podgrzewamy serek Arla Apetina z
porzeczkowym dżemem i olejem, doprawiamy
solą, pieprzem, chrzanem i startym imbirem.
Na koniec dodajemy trawę cytrynową. Gęstość sosu regulujemy dodatkiem
mleka. Sos studzimy, następnie zalewamy nim
śledzie i dodajemy cebulkę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania. Na talerzu wykładamy porcję śledzi, całość
wykańczamy świeżym granatem, zestem ze skórki z cytryny i zielonym pieprzem z marynaty. Podajemy z
pumperniklem, cząstkami cytryny i sałatą. Możemy również przygotować mini kanapeczki- na pumperniklu układamy trójkąciki zamarynowanego śledzia, na śledziu porcję sosu z cebulką, wierzch zdobimy zestem z cytryny, dosmaczamy ziarnami granatu i zielonym pieprzem. Kanapeczki układamy na sałacie skropionej sosem spod śledzi. Smacznego!
To musi być bardzo ciekawe połączenie smaków. Fajny pomysł.
OdpowiedzUsuń