Babka ziemniaczana, u mnie w domu zwana nagusem, to niezapomniany smak mojego dzieciństwa. Proste składniki, szybkość przygotowania i przepyszny zapach zapiekanych ziemniaków z boczkiem. Każdy ją uwielbiał. Dziś zaproponuję wersję nagusa wzbogaconą o dodatkowe składniki. Intensywna pomarańczowa barwa sera mimolette doskonale komponuje się z marchewką, której słodycz przełamuje kwaśny rabarbar i ocet balsamiczny. Dzięki tym małym modyfikacjom uzyskujemy całkowicie odmienione danie. Pyszne, pięknie kolorowe i doskonałe na końcówkę lata. Zapraszam.
Babka marchewkowo - ziemniaczana
Składniki:
·
300 g ziemniaków
·
100 g rabarbaru
·
1 cebula
· 150 g boczku
·
100 g sera mimolette
·
1 jajko
·
1 łyżka mąki pszennej
·
sól
·
pieprz
·
łyżka
octu balsamicznego
Surowy boczek kroimy w zgrabną kostkę i
przesmażamy na patelni, aż ładnie się zezłoci, pod koniec dodając pokrojoną
drobno cebulę.
Ziemniaki, marchewki i rabarbar obieramy i
ucieramy na tarce o dużych oczkach, albo blendujemy za pomocą specjalnego
tarełka. Odsączmy z nadmiaru wody.
Do masy marchewkowo-ziemniaczanej dodajemy
mąkę, jajko, przygotowany boczek, ser starty na tarce o dużych oczkach,
doprawiamy octem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy
do formy do zapiekania o wymiarach ok. 17 cm na 17 cm. Pieczemy 1 godzinę,
temp. 190 stopni, termoobieg. Podajemy z kwaśną śmietaną. Smacznego!
Z rabarbarem???? wow..... wersje ziemniaczaną jadłem..ale rabarbar? nei jest kwaśna?:)
OdpowiedzUsuńRabarbaru jest stosunkowo niedużo, równoważy słodycz marchewki i ziemniaków. Bardzo fajnie współgra z octem balsamicznym. Pełni tutaj rolę przyprawy ;) , a zapiekanka nie jest wcale kwaśna :) .
Usuń