Dziś przepis na pyszne i bardzo zdrowe ciasto na bazie kaszy gryczanej. Tym razem będzie to ciasto drożdżowe, przełożone z musem marchewkowym. Z przyprawami korzennymi i cynamonem, dzięki którym goście nie wyczują użytej kaszy gryczanej. Samo zdrowie. Ciasto jest bezglutenowe i bez nabiału. Idealnie sprawdzi się jako alternatywa tradycyjnego tortu.
Drożdżowe ciasto daktylowe z kaszy gryczanej z nektarynkami i marchewkowym musem
Składniki
na ciasto:
- 200 g kaszy gryczanej + 200 ml mleczka kokosowego + 300 ml wody
- 200 g suszonych daktyli
- 3 jajka
- 1/4 szklanki ksylitolu
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 paczuszki (14 g) suchych drożdży
- łyżeczka przyprawy korzennej
- 2 nektarynki
Kaszę
gryczaną łączymy z lekko posiekanymi daktylami, całość zalewamy mleczkiem
kokosowym i wodą- gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza
wchłonie cały płyn. Wystudzoną
blendujemy. Jaja ucieramy na puszysto z ksylitolem. Do masy dodajemy mąkę
wymieszaną z drożdżami i przyprawą
korzenną, olej oraz utarte jaja. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy
o średnicy 26 cm, wysmarowanej odrobiną
masła i obsypanej mąką gryczaną. Na wierzchu ciasta rozkładamy nektarynki
pokrojone w półtalarki. Pieczemy ok. 40-45 minut, temp. 180 stopni- do tzw.
suchego patyczka.
Ciasto
studzimy.
·
400 g
marchewek
·
1 nektarynka
·
3 łyżeczki
żelatyny + odrobina wrzątku
·
łyżeczka
cynamonu
·
2 łyżki
ksylitolu
·
1/4 szklanki mleka ryżowego
·
200 ml
mleczka kokosowego
Marchewki i nektarynkę kroimy w kostkę, zalewamy mleczkiem
kokosowym i mlekiem ryżowym. Całość gotujemy do miękkości marchewek. Miękkie
marchewki i nektarynkę blendujemy z płynem, w którym się gotowały do
miękkości. Doprawiamy cynamonem i
ksylitolem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Lekko przestudzoną dodajemy
do musu marchewkowego i dokładnie blendujemy.
Przestudzone ciasto przekrawamy na pół. Spodni placek przekładamy
musem marchewkowym. Przykrywamy
delikatnie wierzchnim plackiem. Ciasto chłodzimy do stężenia masy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz