Lubię połączenie batatów z czymś kwaśnym i wyrazistym. Te słodkie ziemniaki świetnie łączą się chociażby z kwaśnym rabarbarem. Dziś zestawiłam je z ogórkami małosolnymi i efekt okazał się jak najbardziej zadowalający. Kilka prostych dodatków i pyszna przekąska czy dodatek do dania głównego gotowy. Spróbujcie ;) .
Pieczone bataty z ogórkami małosolnymi
Składniki
·
1 duży batat
·
3-4 ogórki małosolne
·
sól
·
pieprz
· łyżka
octu jabłkowego
·
2 łyżki oleju rzepakowego
· garść żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
Batata pieczemy w piekarniku - całego w
skórce, temp. 200 stopni (jeśli batat jest bardzo duży, proponuję od razu przeciąć do na pół i tak też go piec).
Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i
odciskamy z nadmiaru płynu.
Kiedy batat będzie miękki, wyjmujemy z
piekarnika, przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy miąższ tak, by nie uszkodzić
skórki. Miąższ łączymy z ogórkami i 2 łyżkami oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i octem jabłkowym.
Dodajemy żółty ser i dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy skórki ziemniaka. Całość
ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze ok. 10-15 minut. Smacznego!
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na bataty!
OdpowiedzUsuń