Babeczki z mikrofalówki to świetny pomysł na błyskawiczny deser na poprawę humoru, podwieczorek czy śniadanie. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i po 4 minutach mamy doskonałe, wilgotne ciasto. Ładnie udekorowane babeczki zrobią wrażenie na Waszych gościach, którzy pomyślą, że musieliście się nad nimi naprawdę sporo napracować. Smakują i wyglądają jak z najlepszej cukierni. Nikt nie musi wiedzieć, jak prosto się je robi ;) . Niech pozostanie to naszą słodką tajemnicą ;) .
Dyniowe babeczki gotowe do jedzenia w 5 minut (z mikrofali)
·
·
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
2 łyżki puree z dyni
·
3 łyżki oleju
·
1 jajko
Łączymy składniki suche- cukier ,mąkę i proszek do
pieczenia. W drugiej misce łączymy
składniki mokre- puree z dyni, olej i jajko. Do składników mokrych dodajemy
suche i mieszamy do ich połączenia. Ciasto przekładamy do 2 pojemników nadających
się do pieczenia w mikrofali- np. do kokilek, kubeczków. Mikrofalówkę nastawiamy na 750W i pieczemy 4 minuty. Podajemy z kleksem serka
waniliowego, śliwką i miętą.
Babeczki były hitem imprezy ! Dziękuję za przepis !
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie ;) . Cieszę się, że wszystkim smakowały. Pozdrawiam i polecam się na przyszłość. :)
UsuńWitaj Ewo, czy te babeczki mozna piec take w piekarniku? Jesli tak to w jakiej temperaturze i jak dlugo? Z gory dziekuje za odpowiedz. Asia
OdpowiedzUsuńWitaj Asiu :) . Babeczki można upiec tradycyjnie w piekarniku. Temp. 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. W zależności od wielkości foremek może być to 20-35 minut, trzeba sprawdzać, jeśli po wbiciu w babeczkę patyczek będzie suchy, to znak że należy wyciągnąć ciastka z pieca. Pozdrawiam.
Usuń