wtorek, 15 września 2015

Drożdżówka bez wyrabiania z borówkami i jeżynami



 Dziś przepis na drożdżówkę przy której wcale się nie napracujecie  ;) . Wystarczy jedynie w dużej misce poukładać wszystkie składniki  i ... uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Ciasto musi niestety odstać aż 3 godziny. Ale warto poczekać. Efekt końcowy w zupełności zrekompensuje czas oczekiwania. Na cieście możecie poukładać takie owoce jakie lubicie, czy jakie macie pod ręką. U mnie w ogrodzie pełno jest borówek i jeżyn, więc dziś to one zwieńczyły mój drożdżowy deser. Zapraszam na kawał ciacha z zimnym mlekiem - pycha!

 Drożdżówka bez wyrabiania (sypana) z borówkami i jeżynami 

 Drożdżówka:
·         100 g drożdży
·         1,5 szklanki  cukru
·         3 łyżki  cukru waniliowego
·         3 jajka
·         2 żółtka
·         250 g roztopionego masła
·         ¾ szklanki mleka
·         4 szklanki mąki pszennej
·         szczypta  soli
  Kruszonka
·         1 szklanka  mąki
·         1 szklanka  cukru
·         150 g masła
Owoce:
·         borówki
·         jeżyny

W dużej misce warstwami układamy:
- rozkruszone drożdże
- cukier wymieszany z cukrem waniliowym
- roztrzepane jaja z żółtkami
- stopione masło wymieszane z ciepłym mlekiem
- mąkę wymieszaną ze szczyptą soli.
Miskę przykrywamy i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 3 godziny.
W tym czasie przygotujemy kruszonkę- wystarczy wszystkie składniki szybko zagnieść i włożyć do lodówki.
Po ok. 3 godzinach wszystkie składniki ciasta musimy dokładnie wymieszać i przełożyć do blachy 24 x 35 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzchu układamy warstwę owoców. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 55-60 minut, temp. 190 stopni termoobieg. Smacznego!



1 komentarz:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)