Dziś przepis na drożdżówkę przy której wcale się nie napracujecie ;) . Wystarczy jedynie w dużej misce poukładać wszystkie składniki i ... uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Ciasto musi niestety odstać aż 3 godziny. Ale warto poczekać. Efekt końcowy w zupełności zrekompensuje czas oczekiwania. Na cieście możecie poukładać takie owoce jakie lubicie, czy jakie macie pod ręką. U mnie w ogrodzie pełno jest borówek i jeżyn, więc dziś to one zwieńczyły mój drożdżowy deser. Zapraszam na kawał ciacha z zimnym mlekiem - pycha!
Drożdżówka bez wyrabiania (sypana) z borówkami i jeżynami
Drożdżówka:
·
1,5 szklanki
cukru
·
3 łyżki
cukru waniliowego
·
3 jajka
·
2 żółtka
·
250 g roztopionego masła
·
¾ szklanki mleka
·
4 szklanki mąki pszennej
·
szczypta
soli
Kruszonka
·
1 szklanka mąki
·
1 szklanka
cukru
·
150 g masła
Owoce:
·
borówki
·
jeżyny
W dużej misce warstwami układamy:
- rozkruszone drożdże
- roztrzepane jaja z żółtkami
- stopione masło wymieszane z ciepłym mlekiem
- mąkę wymieszaną ze szczyptą soli.
Miskę przykrywamy i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym
miejscu na ok. 3 godziny.
W tym czasie przygotujemy kruszonkę- wystarczy wszystkie
składniki szybko zagnieść i włożyć do lodówki.
Po ok. 3 godzinach wszystkie składniki ciasta musimy
dokładnie wymieszać i przełożyć do blachy 24 x 35 cm wysmarowanej masłem i
wysypanej mąką. Na wierzchu układamy warstwę owoców. Całość posypujemy
kruszonką. Pieczemy ok. 55-60 minut, temp. 190 stopni termoobieg. Smacznego!
Cudownie puchate, drożdżowe marzenie... :)
OdpowiedzUsuń