Leśna jaglanka mleczna z twarogiem - mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego
Masa serowa:
· 350 g twarogu typu włoskiego lub twarogu
półtłustego
·
ok. 4 łyżki mleka
Masa
jaglana:
·
2 szklanki płatków jaglanych
· do smaku ksylitol/ miód lub domowy cukier waniliowy
·
2 szklanki mleka
·
1,5 szklanki borówki amerykańskiej
·
0,5 szklanki jeżyn
Ponadto:
·
podpłomyki bez cukru
·
jeżyny i borówki
·
listki mięty
Twaróg rozcieramy z ksylitolem/miodem/ cukrem waniliowym i
mlekiem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy skórkę cytrynową i dokładnie mieszamy.
Płatki wsypujemy do garnka, zalewamy
mlekiem, dodajemy ksylitol/ miód/ cukier i owoce. Gotujemy na małym ogniu ok. 3-4 minuty
cały czas mieszając.
Do dużych szklanek lub pucharków wykładamy
dużą porcję płatków jaglanych z owocami, następnie warstwę owoców, na owoce
warstwę masy twarożkowej. Ponownie warstwę płatków. Wierzch wykańczamy masą
twarożkową, świeżymi owocami i miętą. Podajemy z podpłomykami podzielonymi na
małe trójkąty.
Syte, zdrowe i smaczne śniadanie gotowe- idealne dla małych i nieco starszych dzieci :) . Dorośli też chętnie zjedzą ;) . Smacznego!
pycha, deser idealny!
OdpowiedzUsuń