czwartek, 3 września 2015

Leśna jaglanka mleczna z twarogiem

 Wakacje niestety już się skończyły. Powrót do szkoły dla wielu dzieci jest wydarzeniem dość stresującym. Niektóre cieszą się z ponownego spotkania z kolegami, inne kręcą nosem- w końcu 2 miesiące laby potrafią rozleniwić nawet najbardziej pracowitych ;) . Warto więc w tym przejściowym czasie wesprzeć swoje pociechy chociażby w tak banalny sposób jak zaserwowanie pożywnego i smacznego śniadania. Dziś pomysł na śniadanie na słodko- ze zdrowymi płatkami jaglanymi, borówkami, jeżynami i dużą ilością nabiału. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych- wapń, białko, witaminy D i z grupy B. Zawarta w mleku witamina B12 wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zanim więc zabrzmi pierwszy dzwonek warto  wzbogacić dietę naszych dzieci w  produkty nabiałowe i w ten sposób dobrze przygotować ich organizmy do konfrontacji ze stresującymi czynnikami, które czekają na nie w nowym roku szkolnym.

 Leśna jaglanka mleczna z twarogiem - mleczne śniadanie  na rozpoczęcie roku szkolnego

 Masa serowa:
·         350 g twarogu typu włoskiego lub twarogu półtłustego
·         ok. 4 łyżki mleka
·         do smaku ksylitol/ miód lub domowy cukier waniliowy
- skórka otarta z 1 cytryny
 
Masa jaglana:
·         2 szklanki płatków jaglanych
·         do smaku  ksylitol/ miód lub domowy cukier waniliowy
·         2 szklanki mleka
·         1,5 szklanki borówki amerykańskiej
·         0,5 szklanki jeżyn
Ponadto:
·         podpłomyki bez cukru
·         jeżyny i borówki
·         listki mięty

Twaróg rozcieramy z ksylitolem/miodem/ cukrem waniliowym i mlekiem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy skórkę cytrynową i dokładnie mieszamy.
Płatki wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem, dodajemy ksylitol/ miód/ cukier  i owoce. Gotujemy na małym ogniu ok. 3-4 minuty cały czas mieszając.
Składanie śniadania:
Do dużych szklanek lub pucharków wykładamy dużą porcję płatków jaglanych z owocami, następnie warstwę owoców, na owoce warstwę masy twarożkowej. Ponownie warstwę płatków. Wierzch wykańczamy masą twarożkową, świeżymi owocami i miętą. Podajemy z podpłomykami podzielonymi na małe trójkąty.

Syte, zdrowe i smaczne śniadanie gotowe- idealne dla małych i nieco starszych dzieci :) . Dorośli też chętnie zjedzą ;) . Smacznego!







1 komentarz:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)