Szybszej zupy chyba nie znajdziecie. Do tego jest smaczna, zdrowa i rozgrzewająca. Polecam na jesienno-zimowe dni.
Pięciominutówka- zupa z rukoli i zielonych oliwek
Składniki:
·
125 g rukoli
·
100 g zielonych oliwek
· wywar warzywny
·
125 g mozzarelli + 100 ml zalewy spod mozzarelli
·
pół łyżeczki suszonego oregano
·
pół łyżeczki suszonej bazylii
·
sól
·
pieprz
·
łyżeczka oleju z pestek dyni
·
łyżeczka miodu
·
łyżeczka octu jabłkowego
Rukolę przekładamy go garnka i zalewamy wywarem warzywnym (ok. 300-400 ml), dodajemy zielone oliwki, oregano i bazylię. Całość zagotowujem i blenudjemy na
gładką masę. Dodajemy porwaną na kawałki mozzarellę oraz zalewę spod sera. Całość blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i octem jabłkowym.
Podajemy z kawałkami mozzarelli, olejem z pestek dyni i zielonymi oliwkami. Smacznego!
Nie jestem fanem oliwek, ale bym zjadł :)
OdpowiedzUsuń