Klasyka, która sprawdza się zawsze. Polecam!
Zrazy wołowe w sosie porowym
Składniki:
·
1 kg wołowiny
·
kilka ogórków małosolnych
·
ostra musztarda
·
kilka mini cebulek
·
sól
·
pieprz
·
3 duże pory
·
szklanka domowego wywaru warzywnego
·
kilka plastrów gotowanego boczku
·
olej rzepakowy do smażenia
·
łyżka octu balsamicznego
Cebulki kroimy w cienkie krążki, solimy i
odstawiamy, żeby cebula troszkę zmiękła.
Z wołowiny wykrawamy kawałki mięsa jak na
kotlety w poprzek włókien. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy, solimy,
pieprzymy z obu stron, smarujemy musztardą. Na każdym zrazie układamy plaster
boczku. Na krótszym boku układamy 2-3 krążki cebulki, kawałek marynowanej
papryki i ogórka konserwowego. Zwijamy i spinamy wykałaczką. Zrazy obsmażamy na
dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony i przekładamy do garnka. Na patelni, na
której obsmażaliśmy zrazy przesmażamy pokrojone w półtalarki pory.
Przekładamy do zrazów. Całość zalewamy wywarem warzywnym i dusimy do miękkości.
Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Jeśli chcemy podać aksamitnie gładki sos, gotowe zrazy przekładamy na talerz, a sos porowy przed podaniem dokładnie blendujemy.
Zrazy podajemy z sosem porowym i pieczonymi ziemniakami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz