Domowy budyń kawowy
·
140 ml espresso
·
360 ml mleka
·
łyżka masła
·
2 łyżki mąki ziemniaczanej
·
łyżka ekstraktu waniliowego
·
4 łyżki cukru waniliowego
·
3 kostki gorzkiej czekolady- idealna będzie z
dodatkiem marcepanu
·
czubata łyżka domowych powideł śliwkowych
·
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
·
placek tortilli pszennej
·
odrobina roztopionego masła
·
cukier puder
W połowie szklanki zimnego mleka rozprowadzamy mąkę.
Pozostałe mleko zagotowujemy razem z espresso, czekoladą, powidłami, masłem i
cukrem. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz rozrobioną mąkę i gotujemy na małym
ogniu aż powstanie gładki budyń. Przelewamy go do 2 miseczek. Dekorujemy
kleksem kwaśnej śmietany i listkami mięty. Podajemy ze słodkimi chrupkami. Tortille
porcjujemy na mniejsze kawałki. Każdy smarujemy z obu stron roztopionym masełkiem
i smażymy na suchej patelni z obu stron aż powstaną nam chrupiące tortille.
Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z gorącym budyniem. Smacznego!
domowy budyń to prawdziwy rarytas!
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
UsuńWYGLĄDA OBŁEDNIE, POPROSIŁBYM WERSJĘ BUDYNIU DLA ALERGIKÓW :p :)
OdpowiedzUsuńPoniżej udzieliłam kilka wskazówek :) . A przykładowy przepis możesz znaleźć w przepisie na to ciasto http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/03/krajanka-jabkowo-budyniowa-pyszna-i.html :) Polecam!
UsuńWygląda super a najprostszy przepis dla alergików na budyń? bez nabiału i cukru? Da się? :)
OdpowiedzUsuńPewnie że się da :) . Zwykłe mleko proponuję zastąpić mlekiem roślinnym- ryżowym czy owsianym. Idealne będzie ryżowe z dodatkiem migdałów- ma ciekawy smak. Możemy też zastąpić mleczkiem kokosowym. Zamiast cukru możemy zastosować ksylitol czy dobrej jakości ulubiony miód do smaku. :)
UsuńWzniosłaś budyń na zupełnie nowy poziom :)
OdpowiedzUsuń